autoverzekering berekenen
Maak 15 simulaties

www.autoverzekering-berekenen.be

 

Autoverzekering voor jonge bestuurder met weinig of geen ervaring?

Op 03/10/2013
autoverzekering jonge bestuurderIn België is het voor een jongere die weinig of geen rijervaring heeft erg moeilijk om een verzekeringsmaatschappij te vinden die hem op zijn naam wil verzekeren:

voor de verzekeraar betekent een jongere een risico op een verkeersongeval dat 3 tot 4 maal hoger ligt. De statistieken zijn daarover duidelijk.

Daarom weigeren heel wat maatschappijen simpelweg een jongere te verzekeren of vragen een zo hoge premie voor hun autoverzekering, die eigenlijk beleefd betekent "ga je auto elders verzekeren, als je minder wil betalen".

Gelukkige zijn andere autoverzekeraars ontvankelijker door voorwaarden op te leggen, waardoor in dit geval het tarief voor een autoverzekering wel tot driemaal goedkoper uitvalt.

10 autoverzekeraars ondervraagd
Wij hebben een aanvraag voor een autoverzekering gedaan of contact genomen bij 10 maatschappijen die zonder tussenpersonen (dus direct) of via een netwerk van exclusieve agenten werken. Het gaat om
Ethias , DVV, Federale Verzekeringen, Yuzzu , Corona Direct , ING Verzekeringen , Argenta, Partners, Allianz en Optimco. Voor de andere maatschappijen moet een verzekeringsmakelaar gecontacteerd worden.

Voor welke jongeren?

We hebben 2 jongerenprofielen vergeleken. De eerste: "Jurgen", 18 jaar, die net zijn rijbewijs heeft behaald en zijn auto wil verzekeren voor de autoverzekering BA, de verplichte autoverzekering. Hij heeft gekozen voor een niet zo krachtige auto: een Renault Clio 1.100 cc met 55 kW.
Het tweede profiel is "Bart", hij is 21 jaar oud en heeft 3 jaar rijervaring zonder ongeval en heeft dezelfde wagen als Jurgen.

Wat is jouw profiel : ben je eerder:


Jurgen
, 18 jaar,
die net zijn rijbewijs behaalde
Of

Bart, 21 ans,
behaalde zijn rijbewijs 3 jaar geleden en had nooit een ongeval
 

De resultaten voor Jurgen, de jongen van 18 jaar:
4 weigeringen op 10, en voor de anderen een premie tussen +/- 1100 €/jaar en 2.500 €/jaar, enkel voor de autoverzekering BA .

De resultaten voor Bart, 21 jaar en 3 jaar rijden zonder schade:
2 weigeringen op 10, en de maatschappijen die hem willen verzekeren vragen een jaarlijkse premie voor zijn autoverzekering tussen 650 € en 1.700 €/jaar voor zijn Clio 1.100cc met 55 kW zolang de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij zijn gerespecteerd.
>>Te respecteren voorwaarden voor de jonge bestuurders

Wat we hebben geleerd voor de jongeren:
Om een redelijke premie te betalen moet je zeker een nieuwe auto met autoverzekering omnium vermijden en kiezen voor een tweedehandsauto met een kleine cilinderinhoud. Vrijwel alle maatschappijen weigeren een jongere te verzekeren met een voertuig waarvan het vermogen hoger ligt dan 66 kW, of in sommige gevallen 77 kW.
>> Bekijk onze 6 truukjes om je BA autoverzekering minder duur te betalen

1) Bij dezelfde maatschappij als je ouders
Probeer vervolgens eerst bij de maatschappij waar je ouders reeds verzekerd zijn. Vraag de prijs en de voorwaarden voor een autoverzekering op je naam.
Weet dat Partners verzekeringen en DVV zeer scherpe prijzen hebben voor jongeren, op voorwaarde dat ook hun ouders zich bij hen verzekeren.
Als de prijs te hoog uitvalt, d.w.z. meer dan 1.000€/jaar voor enkel de autoverzekering BA, onderzoek dan de andere mogelijkheden je hieronder vindt in "Een verzekeringscontract op jouw naam".

2) Een BA autoverzekeringscontract op jouw naam bij Ethias of de Federale
Informeer bijvoorbeeld bij Ethias dat je kan aanvaarden als je je plooit naar de voorwaarden in hun contract "Starter bij Ethias". Of bij de Federale Verzekeringen die iets veeleisender zijn: het voertuig mag niet krachtiger zijn dan 66 kW en niet ouder dan 12 jaar en ze verzekeren enkel de wettelijke BA Auto voor jongeren. Noteer ook dat de
Federale Verzekeringen momenteel zelfs jongeren met een voorlopig rijbewijs wil verzekeren! Dit alles aan een zeer interessante prijs: het lijkt wel een droom. Aangezien deze maatschappij ook haar winst verdeelt, krijg je jaarlijks 15% van je premie terug, op voorwaarde dat je geen ongeval had.

3) Als je reeds 18 maanden of langer rijervaring hebt
Rijervaring hebben als jonge bestuurder betekent voor de autoverzekering dat je al gedurende 1 jaar of langer vermeld werd in een contract op jouw naam of als occasionele bestuurder op het verzekeringscontract van je ouders, je broer of iemand anders en je geen ongeval hebt veroorzaakt. Deze jaren van "goed rijgedrag" tellen voor de dag dat je zelf een BA autoverzekering zal nemen op jouw naam en zorgt er vooral voor dat het bedrag van je verzekeringspremie daalt.
.

4) Blijven alle deuren dicht voor jou? Geen probleem, er is nog steeds het Tariferingsbureau
De overheid is zich bewust van deze situatie en heeft daarom het Tariferingsbureau opgericht dat toegankelijk is als je 3 weigeringen van een BA Auto kan voorleggen. Dit bureau stelt binnen de maand een premie voor. Als je accepteert, ben je verzekerd bij ofwel Axa Belgium, Ethias of Fortis Insurance, zelfs al hebben die maatschappijen ooit geweigerd je te verzekeren... Dit keer zijn ze echter verplicht door het Tariferingsbureau… Het bureau stelt dat als je nooit een ongeval had en je voertuig minder dan 66 kW heeft, de premie nooit meer dan ca. 1.000€ zal bedragen (te verifiëren in de realiteit natuurlijk).


Denk er aan: ongeveer 1.000€ voor de autoverzekering BA voor de bestuurders zonder ervaring via het Tarificatiebureau
Meer en meer jonge bestuurders ondervinden problemen om een verzekeraar te vinden, gewoon door het feit dat ze geen ervaring hebben en dus een risico inhouden.
De Belgische Wet richtte daarom in 2003 het Tarificatiebureau op dat een kans wil geven aan deze bestuurders.

De jongeren die een wagen met gering vermogen (minder dan 65 kW) besturen en die nooit een ongeval veroorzaakten, moeten zich een dekking kunnen verschaffen voor een premie van ongeveer 1.000€ alles inbegrepen.

Welke procedure moet je volgen om hiervan te genieten?


Publiciteit