autoverzekering berekenen
Maak 15 simulaties

www.autoverzekering-berekenen.be

Strijd tegen de niet-verzekering: voortaan onmogelijk door de autokeuring zonder groene kaart

06/11/2013


De kogel is door de kerk, want sinds vrijdag 1 november 2013 zijn de centra voor autokeuring verplicht uw groene kaart (bewijs van autoverzekering) te vragen, dit om de 100.000 bestuurders die zonder autoverzekering in België rijden af te schrikken.

In België rijden naar schatting ca. 100.000 bestuurders (1% tot 1,5% van de voertuigen en voornamelijk mannen) zonder autoverzekering, ook al houdt dat voor hen ernstige risico's in bij een ongeval in fout.

De slachtoffers zullen in een eerste fase wel vergoed worden door een garantiefonds, maar vervolgens keert de verzekeringsmaatschappij zich tegen hen. Momenteel moeten zowat 29.000 mensen soms hun hele leven lang dat bedrag afbetalen, omdat ze een ongeval hebben veroorzaakt en ze niet verzekerd waren… Het Gemeenschappelijk Garantiefonds keert elk jaar bijna 20.000.000€ uit.

Deze maatregel maakt uit van de nieuwe maatregelen voor fraudebestrijding.

Geen groene kaart? De FOD Mobiliteit en het Gemeenschappelijk Garantiefonds van verzekeraars worden ingelicht.
Deze controle is van toepassing op alle voertuigen die zich bij de autokeuring aanbieden. Als u daar geen verzekeringsbewijs kan voorleggen, gaat de controle toch normaal door, maar zal er melding gedaan worden op uw bezoekerscertificaat. Daar blijft het echter niet bij: de FOD Mobiliteit en Transport evenals het Garantiefonds van de Belgische verzekeraars worden op de hoogte gebracht van de toestand.

De douane en de politie krijgen de mogelijkheid om de wagen aan een wielklem te leggen.
In een tweede fase kunnen de ordediensten zoals de politie en de douane eveneens deze lijst raadplegen en bij een inbreuk de wagen met een wielklem immobiliseren als deze niet in regel is met de verplichte autoverzekering.

De voertuigen zonder geldig controlebewijs worden eveneens opgespoord door de douane door herkenning van de nummerplaten d.m.v. gesofisticeerde camera's.

Een boete tussen 600€ en 6.000€ voor rijden op de openbare wegen zonder autoverzekering.
Een andere maatregel is het opleggen van een administratieve sanctie aan personen die een brief hebben ontvangen van het Fonds en daarop door de politie werden uitgenodigd om een bewijs van hun autoverzekering voor te leggen, maar daarop niet hebben gereageerd binnen de termijn van één maand.

De meest gangbare straf voor een niet-verzekering BA auto varieert tussen 600€ en 6.000€, waaraan eventueel een gevangenisstraf van 8 dagen tot 6 maanden kan worden toegevoegd.

Dit is ontegensprekelijk een goede maatregel, want er mag ook niet uit het oog verloren worden dat 17% van de wagens die zonder autoverzekering op onze wegen rondrijdt evenmin in orde is met de autokeuring of zich "te laat" aandiende. Een fenomeen dat de voorbije jaren trouwens toenam: 9% in 2010 en 12% in 2011.

 
 
Publiciteit
 
 
Meest gelezen news
 
De groene verzekeringskaart wordt wit en elektronisch vanaf 1 juli 2020
 
Crashform: Wist u dat uw aanrijdingsformulier vanaf smartphone of tablet kunt melden?
 
Omnium zonder franchise, echt? En tegen welke prijsverschil?
 
Een goedkope autoverzekering in België Waar kan ik dat vinden?
 
Uw autoverzekering berekenen, gratis en in enkele clicks via Internet
 
Schade aan uw motor veroorzaakt door een steenmarter: komt uw omnium tussen?
  Een sterretje laten herstellen en niet verzekerd. Vergelijk de prijzen.
  Car@ttest.be : uw schade attest (gevraagd voor de bonus malus) online raadplegen
 
Waarom de prijzen van de Omnium autoverzekering vergelijken?
 
Waarom de prijzen van de contracten BA autoverzekering vergelijken?
  Voorruit vervangen : de prijzen kunnen oplopen tot het ... drievoudige in België
  Bereken uw autoverzekering bij AG Insurance met enkele clicks