autoverzekering berekenen
Maak 15 simulaties

www.autoverzekering-berekenen.be

Winterbanden welke troeven bieden winterbanden in België? En hoe vind je de goedkoopste?

Waarom zou u uw wagen uitrusten met winterbanden? Onder 7°C presteert een winterband beduidend beter dan een zomerband, want dan wordt het rubber harder en glibberiger en verlengt het de remafstand.

Dankzij een aangepaste siliconenmix in het rubber verzekert een winterband een beter rijgedrag op zowel een droog als een nat wegdek bij lage temperaturen, en meer grip op sneeuw en ijzel, waardoor ook de remafstand korter wordt.

Echt noodzakelijk?

Jazeker! We hebben winterbanden kunnen testen op een Renault Espace, een Mini, een VW Polo en een Kia, een het resultaat was duidelijk! Een traject op zomerbanden leidde aanvankelijk bijna tot een paar ongevallen. Daarna reden we hetzelfde parcours moeiteloos op winterbanden met een merkelijk verschil, zelfs op een laagje van 10 cm sneeuw! Zo voorkomt u geblokkeerd te raken op sommige wegen, betrokken te raken bij ongevallen én uw zomerbanden te verslijten. De aankoop van winterbanden is een intelligente investering, ook al sneeuwt of ijzelt het niet, want als het koud (onder 7°C) is, wordt de remafstand met winterbanden aanzienlijk korter.

Volgens "Touring Suisse" (TCS) is op sneeuw de remafstand 50% korter! Ook bij nat en koud weer is het voordeel aanzienlijk: bij een snelheid van 80 km / u verkort u de normale remafstand van 40 meter met 3 meter.

  Publiciteit

 

 

Een kit of winterbanden laten monteren?

Vaak staan er lange wachtrijen bij een bandencentrale en daarom is het misschien handiger om voor een kit met vier op velgen gemonteerde winterbanden te kiezen. De voordelen? U bespaart na elk seizoen de montagekosten om de banden over te zetten en de wissel zelf gebeurt uiteraard ook veel sneller. U kan het zelfs eenvoudig zelf doen met een krik. De extra kost voor de velgen valt trouwens best mee.

Welk budget voorzien?

De prijs van de winterbanden kan enorm variëren naargelang de situatie (schaarste, promoties, …) en het merk. We betaalden tot 800€ voor 4 winterbanden (zonder velgen) met een standaardmaat wanneer de vraag erg groot was. Dit was voor Pirelli’s op een VW… Dezelfde standaardmaat voor een Mini na de grote toeloop kostte nog slechts 320€ voor de vier gemonteerde winterbanden… Dat bleek een goede zaak, want met deze ‘goedkope’ Uniroyals hebben we de hele winter zorgeloos en veilig gereden, zelfs op hellingen met een dik pak sneeuw. Het is dus belangrijk voor de aankoop uw tijd te nemen en de prijzen aandachtig te vergelijken. U kan de winterbanden ook vooraf bij uw verdeler reserveren, die vaak ook voorstelt ze bij hem te stockeren, ofwel tegen betaling (ca. 25€ per seizoen of 6 maanden per jaar) maar soms ook gratis.

Koop geen banden die 6 jaar geleden werden geproduceerd

Weinig mensen weten dat ook banden een levensduur hebben. Na verloop van tijd wordt het rubber namelijk hard en barst het, zelfs bij nieuwe, ongebruikte banden. Controleer daarom de leeftijd van de banden alvorens te betalen. De laatste vier cijfers (zie illustratie) op de flank geven de fabricagedatum aan. Staat er bijvoorbeeld ‘5107’ op de band, dan betekent het dat hij in de 51e week van 2007 werd gemaakt, ‘0810’ staat voor de 8e week van 2010, enz. Monteer dus nooit banden die ouder zijn dan 6 jaar, want het gaat om uw veiligheid. Vraag daarom steeds nieuwe banden!

Winterband in de zomer = gevaar

De winterband presteert wel beter in de winter dan de zomerband, maar in de zomer is dat net omgekeerd. Dan wordt het rubber van de winterband te zacht onder de warmte en wordt de remafstand weer langer: met 10 tot 13 meter bij een snelheid tussen 50 en 58 km/u! U doet er dus goed aan de winterbanden weer te wisselen als de temperatuur weer meestal boven de 7-8°C uitstijgt. Vanaf 10°C is een zomerband echt noodzakelijk voor uw veiligheid.

Te volgen regels als u uw winterbanden thuis stockeert:

1. Positie: markeer uw banden

Er moeten enkele basisregeltjes gerespecteerd worden. Als u bij het begin van het winterseizoen de zomerbanden verwijderd, geef ze dan een markering om hun positie op de wagen aan te duiden. Bijvoorbeeld met 2 letters: VR = voor rechts. Zo kan u ze na de winter weer correct monteren. Reinig de banden en verwijder keitjes die eventueel in de groeven zitten. De banden best stockeren in een koele, droge ruimte, beschut tegen licht en zon.

2. Let erop vervorming te voorkomen door:
- stapel uw banden op velgen horizontaal
- leg de banden zonder velg bovenaan en draai ze regelmatig om

3. Respecteer de rotatierichting
Opgepast: niet elke band kan om het even waar op uw wagen gemonteerd worden, want meestal moet de rotatierichting (aangegeven door een pijl) gerespecteerd worden. Sommige banden hebben ook een binnen- en buitenflank waarmee eveneens rekening moet worden gehouden.

 
  Publiciteit