autoverzekering berekenen
Maak 15 simulaties

www.autoverzekering-berekenen.be

08.08.2019

Milieuvriendelijke auto kopen

U bent op zoek naar een nieuwe auto maar bent er nog niet helemaal over uit welke auto het gaat worden. Er zijn verschillende factoren die meespelen bij de aanschaf van een nieuw voertuig. Hierbij is het kostenplaatje vaak lijdend.

Niet alleen de aanschafkosten van het voertuig is een belangrijke factor. Ook na de aanschaf kunnen de kosten van een auto hoog oplopen. Wat zijn de verwachte onderhoudskosten? Wat is het brandstofverbruik van uw auto? Hier dient u allemaal rekening mee te houden bij de keuze voor een auto. Wanneer u dit goed uitzoekt kan dit veel kosten besparen. Er zijn verschillende manieren om voertuigen te vergelijken.

Op deze pagina leest u meer informatie over het vergelijken van voertuigen op basis van hoe milieuvriendelijk en zuinig deze zijn. Daarnaast vindt u ook een aantal tips om zo zuinig mogelijk te rijden.

Het brandstofverbruik vergelijken

Het brandstofverbruik van een auto zegt iets over de hoeveelheid brandstof dat een auto nodig heeft voor het afleggen van een bepaalde afstand. Het verbruik is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factoren zijn:

 • Bandenkeuze
 • Bandenspanning
 • Het gebruik van de airco
 • Belading
 • Rijstijl van de bestuurder

Het gemiddelde brandstofverbruik van een auto zegt niet altijd iets. Het verbruik is namelijk grotendeels afhankelijk van de rijstijl van de bestuurder. Door zuinig te rijden zal u minder brandstof verbruiken. Dit betekent sneller opschakelen en een constante snelheid aanhouden. Hiermee voorkomt u dat de auto te veel CO2 uitstoot.

Het brandstofverbruik wordt uitgedrukt in bijvoorbeeld ‘1 op 20’. Dit betekent dat de auto met 1 liter 20 kilometer kan rijden. Hoe zuiniger uw auto is, hoe hoger dit tweede getal is. Het brandstofverbruik kan worden onderverdeeld in stadsverbruik en snelwegverbruik.

Op de snelweg rijdt u een constante snelheid, de auto zal dan minder brandstof verbruiken. Wanneer u veel in de stad rijdt en continu moet optrekken en afremmen verbruikt de auto meer brandstof. U zult dus altijd naar het gemiddelde moeten kijken bij de vergelijking tussen het brandstofverbruik van auto’s.

Een energielabel vergelijken

Wanneer u het verbruik van verschillende auto’s wilt vergelijken kunt u het beste kijken in een brandstofverbruik overzicht. Hier kunt u eenvoudig vergelijken welk merk, model en uitvoering zuinig is. Op basis van het brandstofverbruik wordt er met een Europese energielabel aangegeven hoe zuinig deze is. Dit wordt per autotype weergegeven.

Een elektrische auto

Wanneer u echt milieuvriendelijk wilt rijden kunt u het beste kiezen voor een elektrische auto. Een batterij-elektrische auto en waterstof-elektrische auto stoten geen stoffen uit die schadelijk zijn voor het milieu. Naast dat elektrisch rijden beter is voor het milieu heeft het ook andere voordelen. Zo is het rijden in een elektrische auto stiller en biedt het ook financiële voordelen. Een auto helemaal opladen kost bijvoorbeeld veel minder dan een volle tank brandstof.

Tips om zuinig te autorijden

Het brandstofverbruik van een auto is grotendeels afhankelijk van de rijstijl van de bestuurder. Uiteraard is de ene auto zuiniger dan de andere auto maar wanneer er gelet wordt op de rijstijl kan het al 10% aan brandstofverbruik schelen. Op de volgende manieren kunt u zuiniger rijden waardoor uw auto minder CO2 uitstoot.

 1. Een constante snelheid rijden
  • Elke keer wanneer u gas geeft verbruikt de auto brandstof. Rijden met een constante snelheid betekent dat u weinig gas geeft en niet of amper remt. Zo rijdt u het meest zuinig.
 2. Pomp de autobanden regelmatig op
  • Autobanden lopen langzaam leeg. Het wordt aangeraden om de banden elke twee maanden op te pompen. Een juiste bandenspanning zorgt er voor dat het brandstofverbruik laag wordt gehouden. Dit kan per jaar tientallen euro’s schelen.
 3. Schakel naar een hogere versnelling
  • Wanneer een auto veel toeren maakt is het brandstofverbruik hoog. Zorg er dus voor dat u op tijd naar een hogere versnelling schakelt.

 
Publiciteit