Geen rijervaring ?
Autoverzekering... jongeren toegelaten?

Des jeunes assurer

Bent u een jonge bestuurder onder de 26 jaar met weinig of helemaal geen rijervaring ? Een BA autoverzekering vinden zal geen eenvoudige opdracht zijn, en zeker niet tegen een redelijke prijs.


Wat is jouw profiel ben je eerder?

Jurgen, 18 jaar. Heeft net zijn rijbewijs behaald
Jurgen, 18 jaar. Heeft net zijn rijbewijs behaald

Bekijk de verzekeringspremies BA Auto van Jurgen

Zie prijzen en voorwaarden
Bart, 21 jaar. Behaalde zijn rijbewijs 3 jaar geleden. Had nooit een ongeval
Bart, 21 jaar. Behaalde zijn rijbewijs 3 jaar geleden. Had nooit een ongeval

Bekijk de verzekeringspremies BA Auto van Bart

Zie prijzen en voorwaarden

Wij staken ons licht op bij een tiental maatschappijen en de prijzen variëren van 600€ tot meer dan 2.000 €/jaar voor de BA autoverzekering! De maatschappijen verantwoorden die hoge premies voor jonge bestuurders omdat ze verantwoordelijk zijn voor 4 maal meer ongevallen dan ervaren bestuurders.

Jonge bestuurders: zich verzekeren zonder zichzelf te ruineren ? Onze tips

 1. Neem een auto met rijhulpsystemen.
  Zo kun je aanzienlijke korting krijgen, op je burgerlijke aansprakelijkheid beide maatschappijen.
 2. Wees redelijk, kies voor een tweedehandswagen met enkel de BA Auto.
  De verzekeringsmaatschappijen zijn al niet happig om jonge bestuurders te verzekeren voor de wettelijk verplichte BA autoverzekering. Als u dan ook nog een omnium verzekering aanvraagt, is de kans nog groter dat uw aanvraag geweigerd wordt, aangezien de maatschappij nog meer risico neemt om ook de schade aan uw voertuig te moeten vergoeden.
 3. Kies voor een voertuig met gering vermogen: max 66 KW.
  De premies voor de BA autoverzekering worden berekend op basis van het vermogen van uw motor. Als u uw autoverzekering niet duurder wil betalen dan uw auto, koop dan geen te krachtige auto met een vermogen van maximum 66 kW, wat overeenstemt met een motor van 1.100 tot 1.400 cc. Negeer deze regel en uw verzekeraar zal het u stevig aanrekenen! Waarom? De BA autoverzekering betaalt de schade die u anderen berokkent en hoe krachtiger uw wagen is, hoe groter het potentieel is om brokken te maken.
 4. Spreek de maatschappij aan waar uw ouders verzekerd zijn.
  Verschillende maatschappijen aanvaarden dat jonge bestuurders hun voertuigen verzekeren onder hun naam, op voorwaarde dat de ouders eveneens bij hen verzekerd zijn. (Bijvoorbeeld KBC, ACM Insurance of DVV rollen in dit geval de rode loper uit).
 5. Rijd met de auto van je ouders als echte gelegenheidbestuurder.
  Voor deze "oplossing" wordt vaak gekozen: de hoofdbestuurder is een ouder en de occasionele of tweede bestuurder is de jongere.
  Opgepast : een valse verklaring afleggen kan u zeer duur kosten.
  Deze optie wordt echter "illegaal" als blijkt dat de gewone bestuurder de jongere en niet de ouder is. De maatschappij kan zich baseren op die toestand bij een ongeval en een valse verklaring inroepen om de door de maatschappij betaalde bedragen terug te vorderen. U neemt zo dus een belangrijk risico.
  Als u daarentegen slechts af en toe de wagen van uw ouders neemt, bent u een echte gelegenheidsrijder, en in dat geval bent u in regel. Het voordeel is dat gedurende deze periode uw rijervaring telt en uw bonus-malus graad daalt voor de dag waarop u zelf een autoverzekering op uw naam wil nemen.
 6. Accepteer bepaalde voorwaarden die uw premie kunnen doen dalen.
  Als jonge bestuurder kan u de premie van uw BA autoverzekering met 10 tot 20% doen dalen als u zich engageert niet meer dan 1 passagier mee te nemen, niet tijdens de weekendnachten te rijden, een zwarte doos die uw rijstijl analyseert te laten inbouwen of slagen voor een Febic stage defensief rijden. Steek hiervoor uw licht op bij uw maatschappij, want dat loont vaak de moeite.
 7. Groepeer al je verzekeringen.
  Meer verzekeringen bij 1 verzekeraar geeft altijd korting op uw premie.
 8. Niemand wil u verzekeren? +/- 1.000€ per jaar via het Tariferingsbureau.
  Meer en meer jonge bestuurders ondervinden problemen om een verzekeraar te vinden, eenvoudig omdat ze geen rijervaring hebben en een groter risico in het verkeer zijn. De Belgische Wet richtte daarom in 2003 het Tarificatiebureau op dat een kans wil geven aan deze bestuurders. De jongeren die een wagen met gering vermogen (minder dan 65 kW) besturen en die nooit een ongeval veroorzaakten, moeten zich een dekking kunnen verschaffen voor een premie van ongeveer 1.000€ alles inbegrepen.

Denk er aan: 1.000€ (alle taksen inbegrepen) voor de bestuurders zonder ervaring via het Tarificatiebureau

Meer en meer jonge bestuurders ondervinden problemen om een verzekeraar te vinden, gewoon door het feit dat ze geen ervaring hebben en dus een risico inhouden.

De Belgische Wet richtte daarom in 2003 het Tarificatiebureau op dat een kans wil geven aan deze bestuurders.

De jongeren die een wagen met gering vermogen (minder dan 65 kW) besturen en die nooit een ongeval veroorzaakten, moeten zich een dekking kunnen verschaffen voor een premie van ongeveer 1.000€ alles inbegrepen.

Welke procedure moet je volgen om hiervan te genieten?