Schade door marters of wezels
Bent u verzekerd als uw voertuig schade oploopt veroorzaakt door een knaagdier ?

Image d'illustration

Het is bekend dat knaagdieren (marters, wezels) schade kunnen veroorzaken door te knagen aan kabels, leidingen of zelfs de isolatie van uw motorkap. Opgelet : bij Ethias, Allianz of Federale zal u niet vergoed worden als u geen Full-Omnium heeft.

Ook al zijn deze diertjes erg schattig, toch kunnen knaagdieren (steenmarters) heel wat ongemak aan uw wagen veroorzaken. Elk jaar duiken er meer van deze beestjes op die zich ook tegoed doen aan de kabels, isolatie of leidingen van olie en water in uw wagen. Dan kan heel wat schade veroorzaken, waardoor u uw auto niet meer kan starten. Wie draait er dan op voor de herstelkosten en de takelkosten ?

Hoe zit het met de verzekering?

Dat is niet zo eenvoudig, want elke maatschappij heeft zijn eigen regels voor dit fenomeen. In principe vergoeden de maatschappijen de schade aangericht door knaagdieren niet, sommige echter wel op voorwaarde dat u verzekerd bent met een Mini-omnium of een Omnium autoverzekering.

Bijvoorbeeld bij Ethias bent u enkel gedekt als u een Omnium of Omnium+ afsloot, maar bent u niet verzekerd met de Mini-omnium of Mini-omnium+.

Deze verzekeringsmaatschappijen komen tussen
Verzekeraar Omnium Omnium Plus Mini Omnium Mini Omnium Plus
AxaAxa ja ja ja -
EthiasEthias ja ja niet niet
Belfius Direct VerzekeringenBelfius Direct Verzekeringen ja - ja -
P&VP&V ja - ja -
ArgentaArgenta ja - ja -
CbcCbc ja - ja -
YuzzuYuzzu ja - ja -
AG InsuranceAG Insurance ja - ja -
Baloise InsuranceBaloise Insurance ja - niet -
IngING ja - ja -
Fedderale VerzekeringFederale Verzekering ja - niet -
AllianzAllianz ja - niet -
DVVDVV Verzekeringen ja - ja -

De herstelkosten variëren tussen 150€ en 300€ naargelang de veroorzaakte schade. Maar voor particulieren die verzekerd zijn met een Omnium of Mini-omnium en hun wagen niet meer start, komt vaak de verzekeringsmaatschappij ook tussen voor de takelkosten tot de dichtstbijzijnde garage bij uw woning.

In september 2017 kreeg VAB 52% meer oproepen dan in september 2017 voor schade veroorzaakt door knaagdieren, en in oktober liep de stijging op tot 82%.

Jammer genoeg voor particulieren, die niet verzekerd zijn voor dit soort problemen, is de factuur van de herstelling en de eventuele takeling voor eigen rekening.

Om deze ongemakken te vermijden kan de automobilist voorzorgen nemen om zulke schade te voorkomen :

 • de auto stallen in een goed afgesloten garage.
 • het motorcompartiment volledig afschermen.

Een truukje van oma : plaats naftalineblokjes onder de motor want marters kunnen niet tegen deze geur en verdwijnen.

Er zijn ook accessoires verkrijgbaar in de handel :

 • Geurblokjes
  Eigenschappen : Product met een geconcentreerde geur op basis van dierlijk vet, dat een sterke geur verspreidt. Werking: 5 maanden. Vereist geen montage. Geschikt voor alle voertuigen.
  Prijs : +/- 13€
 • Reinigend schuim
  Eigenschappen : Reinigend schuim tegen marters: 300 ml. Zeer eenvoudig te gebruiken. Bedekt de geursporen die door knaagdieren werden achtergelaten. Kan probleemloos gebruikt worden op rubber, synthetisch materiaal, lak. Voor alle types voertuigen.
  Prijs : +/- 8€
 • Spray
  Eigenschappen : Universeel gebruik voor parking, garage/carport, wagen, zolder, huis,… Zeer efficiënt met langdurige werking. De spray verspreidt een geur die zeer onaangenaam is voor de knaagdieren.
  Inhoud: 1.125 ml.
  Prijs : +/- 14€
 • Ultrasone anti-marter module
  Eigenschappen : Een dubbele bescherming tegen knaagdieren: een luidspreker verspreidt een ultrasoon geluid dat knaagdieren op de vlucht jaagt. Er bestaan verschillende modellen.
  Prijs : van 20€ tot 300€.

Sommige automerken hebben hun eigen anti-marter kit :

Audi anti-marter toestel
Dit toestel werkt met hoogspanning, wordt gevoed door een batterij met een speciaal bipolair contact, en vereist geen elektrische aansluiting aan het voertuig en zendt onder meer ultrasone geluiden uit. Prijs : +/- 235€

Tal van anti-marter oplossingen zijn online verkrijgbaar, in gespecialiseerde centra (Auto5, Brico, …) of bij uw merkverdeler.

Marters ook in de stad? Door hun groot aanpassingsvermogen kunnen ze in verschillende omgevingen leven. Zowel op het platteland maar ook in de stad.

Als u er meer over wil weten, lees dan ons artikel van 08.03.2016 :

Schade aan uw motor door een marter: komt uw Omnium autoverzekering tussen ?
Volgens Touring hebben in 2014 1.791 interventies meer dan 1 miljoen euro gekost, of gemiddeld 550 € per schadegeval omwille van doorgebeten elektrische kabels of leidingen en beschadigd isolatiemateriaal.

Voorwaarden per maatschappij

AG Insurance

Aanrijding met dieren (omnium & mini-omnium)

Dekking : Schade veroorzaakt door dieren aan elektrische kabels, leidingen of isolatiemateriaal in het motorcompartiment.

Argenta

Natuurkrachten (omnium & mini-omnium)

Dekking : Argenta dekt de schade veroorzaakt door knaagdieren (marters, wezels)

Axa

Materiële schade (omnium, omnium 24+, mini omnium)

Dekking : Schade veroorzaakt door dieren die in het motorcompartiment of het interieur van het voertuig dringen is gedekt door :

 • Ja : met een Omnium verzekering
 • Ja : met een Gedeeltelijk Omnium verzekering (Mini-omnium)

Baloise Insurance

Aanrijding met dieren (omnium)

Dekking : Schade veroorzaakt door kleine dieren, zoals marters of een fret die onder de motorkap kropen en er de elektrische kabels, leidingen of isolatiemateriaal beschadigden, zijn eveneens gedekt zonder franchise.

Cbc

Aanrijding met loslopende dieren (omnium & mini-omnium)

Dekking : KBC het knagen van een marter of andere dieren aan elektrische kabels, leidingen of isolatiemateriaal in het motorcompartiment (zonder franchise).

Belfius Direct Verzekeringen

Contact met dieren (omnium & mini-omnium)

Dekking : Schade veroorzaakt door het bijten van dieren aan elektrische kabels, leidingen of isolatiemateriaal in het motorcompartiment.

Ethias

Materiële Schade (omnium & omnium plus)

Dekking Schade opgelopen in het motorcompartiment van het voertuig door het binnendringen van dieren die er aan knagen en in bijten.

Ja : met een Omnium Plus verzekering.
Ja : met een Omnium verzekering.
Niet : met een Mini-omnium.
Niet : Mini-omnium Plus verzekering.

Federale Verzekering

Natuurkrachten en dieren (omnium)

Dekking : Bedrag van herstellingen waarboven geen tussenkomst: 500€ ex.BTW (of 2,5% van de cataloguswaarde van het voertuig indien < 500€) voor een tussenkomst, toepassing van franchise voorzien in specifieke voorwaarden.

Neen : met een Mini-omnium

Dvv Verzekeringen

Waarborg Natuurkrachten en Bijkomende Gevaren (omnium & mini-omnium)

Dekking : schade door steenmarters, marterachtigen en knaagdieren aan elektrische bekabeling en leidingen van het voertuig, en aan het opvulmateriaal in de motorruimte.

P&V

Natuurkrachten en dieren (omnium & mini-omnium)

Dekking : De maatschappij vergoedt zonder franchise, de schade veroorzaakt door dieren die in het motorcompartiment of het interieur van het voertuig dringen.

Yuzzu

Aanrijding met dieren (omnium & mini-omnium)

Dekking : Yuzzu Verzekeringen komt tussen bij schade veroorzaakt door knaagdieren.