autoverzekering berekenen
Maak 15 simulaties

www.autoverzekering-berekenen.be

prijs voorruit

Uw voorruit beschadigd? Is uw zijruit stuk en hebt u een omnium autoverzekering? Bij welke hersteller kan u terecht?

Als er één service is die goed werkt bij de autoverzekeringen, dan is het wel de verzekering glasbreuk:

in de meeste gevallen regelt de hersteller van autoruiten alles voor u, hij neemt zelfs contact op met uw verzekeraar in uw plaats.
In de meeste gevallen moet u niets uitgeven. Als kers op de taart, laat dit “ongeval” zelfs uw bonus-malus graad niet stijgen. Opgelet echter wanneer u beroep doet op een autoruithersteller die niet erkend is door uw verzekeraar. Want dan moet u misschien een deel uit eigen zak betalen.

De netwerken van erkende herstellers door de maatschappijen:

Verzekeraar glasbreuk auto
Via een erkende hersteller van autoruiten
Via een niet-erkende hersteller
ING Franchise van 70 €
Ethias
Vrije keuze
Touring Verzekeringen Franchise van 20% van het factuurbedrag
DVV
Franchise: 2,5%, 5%, 7,5% of 10% van de verzekerde waarde van uw auto
P&V Geverifieerde factuur*
Federale Verzekeringen

Franchise van 10% van het factuurbedrag
Athora Franchise van 75 €
KBC

+ Lijst van erkende herstellers beschikbaar op de KBC website / Franchise van 250€

Franchise van 250 €
Belfius

Geverifieerde factuur*
Allianz

Vrije keuze
AXA

+ erkende hersteller via uw makelaar

Geverifieerde factuur*

Bekijk uw contract of er een franchise is voorzien en van hoeveel.

La Baloise Vrije keuze
AG

Geverifieerde factuur*

Indien > 900€ excl. BTW

* een externe expert van buiten de maatschappij analyseert de door de hersteller gefactureerde bedragen en vergelijkt ze met de marktprijzen. Als de prijs overdreven hoog is, is het mogelijk dat het surplus voor uw rekening is.

Een opfrissing van de franchises bij glasbreuk :

Meestal is er geen franchise : sommige verzekeraars vragen een vrijstelling of franchise, andere niet. De afwezigheid van een franchise kan zich wel vertalen in een hogere premie. Zij kan ook opduiken als u geen beroep doet op een erkende autoruithersteller.

En deze franchise kan ook enkel voor de voorruit gelden, terwijl ze bijvoorbeeld niet slaat op de zijruiten. Bekijk dus goed uw contract of contacteer uw verzekeraar om duidelijkheid in uw situatie te scheppen.

Enkel glasbreuk, niet ten gevolge van een diefstal of een ongeval.
Voor een tussenkomst van de dekking omnium glasbreuk mag de schade niet voortvloeien uit een diefstal of een ongeval. Anders zal uw dekking voor diefstal tussenkomen met het risico op een hogere franchise.
Er mag zich geen andere schade aan uw wagen voordoen dan glasbreuk.
Daarom moet u de verzekeraar goed de context van de glasbreuk melden.

Exact welke autoruiten zijn verzekerd?
Meestal zijn de voorruit, de achterruit en de zijruiten verzekerd.

Exact welke autoruiten zijn niet verzekerd?
De zijspiegels, de lichtblokken en het glazen dak zijn nooit verzekerd, tenzij anders vermeld.
Laat de schade herstellen bij een door uw verzekeraar erkende hersteller om geen franchise te moeten betalen.

Sommige verzekeraars adviseren een gespecialiseerde autoruithersteller.
Sommige verzekeringsmaatschappijen richten zich tot Carglass (o.a. Ethias), Touring Glass (zoals Allianz), en/of Autoclinic Glass (Federale Verzekeringen), ketens van autoruitherstellers die 24u/24 en 7 dagen/7 beschikbaar zijn.

Sommige verzekeraars zetten een of meerdere herstellers op hun website, en soms hebben ze nog een lijst met (erkende) herstellers waarmee ze gewoonlijk samenwerken.
Contacteer hoe dan ook uw autoverzekeraar om de goede adressen bij u in de buurt te kennen.

Is beroep doen op een minder bekende garage, maar dichtbij huis, echt de goede keuze?
Inderdaad, zeker voor wie over een autoverzekering met dekking glasbreuk beschikt. Voorruiten en andere ruiten zijn namelijk identiek, aangezien ze van dezelfde leveranciers komen.

Deze onafhankelijke herstellers nemen dus contact op met uw verzekering, ze handelen ook de formaliteiten af en sturen de factuur direct naar de verzekeraar. Uw dossier wordt dus rechtstreeks behandeld en u hoeft zich geen zorgen te maken. Enkel het deel dat ten uwe laste blijft, zal u moeten betalen.

Wat gebeurt er als ik niet naar een erkende hersteller ga? Dat hangt af van het contract van uw omnium autoverzekering.
Als u niet naar Carglass (of een andere erkende hersteller) wil gaan, is dat uw goed recht, dat bijvoorbeeld bij Ethias geen enkel negatief gevolg heeft. Dat is echter niet noodzakelijk zo bij de andere verzekeringsmaatschappijen.

Algemeen gesproken, als u kiest voor een niet door uw verzekeraar erkende hersteller, moet u zo snel mogelijk uw schadegeval aangeven. Er kan dan een voorafgaande expertise gevraagd worden om de herstelling toe te laten. U betaalt dan zelf de factuur aan de gespecialiseerde hersteller en vraagt vervolgens om vergoed te worden, mits aftrek van een eventuele franchise.

Aangezien uw verzekeraar voor u gaat betalen, is het normaal dat u hem op de hoogte brengt zodat hij zijn akkoord kan geven aan de hersteller van autoruiten die u verkiest. U hebt dat recht, maar bijvoorbeeld Federale Verzekering rekent u 10% van het factuurbedrag aan als u voor een andere hersteller kiest.

Bij Ethias lijken er geen negatieve gevolgen te zijn. Een directe betaling tussen de hersteller en de verzekeraar is steeds mogelijk, uiteraard op voorwaarde dat de hersteller deze dienst aanbiedt. U betaalt geen franchise, ook al laat u de herstelling of vervanging van uw autoruit niet bij Carglass uitvoeren.

Bij KBC Verzekeringen is het helemaal anders. Deze verzekering heeft een lijst adressen van erkende herstellers, u kan ook terecht bij Carglass of zelfs bij een hersteller van uw keuze die niet door KBC is erkend. Maar opgelet als u voor deze derde optie kiest, want dan moet u de franchise betalen. Een gewaarschuwd mens is er twee waard.

Ook bij Athora geldt dat als u beroep doet op een erkende garage, u niets moet uitgeven omdat de franchise dan niet wordt toegepast en u niet verplicht ben een aangifte van een schadegeval te doen of te wachten op het groenlicht van de maatschappij om de herstelling uit te voeren. Hiermee verloopt alles veel makkelijker en sneller dan wanneer u voor een niet-erkende hersteller had gekozen. Het contract is hierover heel duidelijk.

Wat de herstellers betreft, vermelden ook sommige van hen op hun site een lijst van verzekeraars waarvoor ze werken, zodat u op de hoogte bent van de mogelijkheid van een directe behandeling van uw dossier.

Langs Carglass gaan is eenvoudig: u hoeft niets te doen, enkel een afspraak maken en uw wagen afzetten.

  • Maak een afspraak bij Carglass op 0800 968 68 of op carglass.be. Men zal u vragen naar het merk van de wagen, het model, het bouwjaar, het kenteken en het chassisnummer.
    • Op 0800 968 68 (houd uw inschrijvingsbewijs, uw kenteken en uw agenda bij de hand).
    • Via carglass.be.
      Volg de stappen en u krijgt een afspraak in het centrum van uw keuze.
  • Toon uw groen verzekeringsbewijs aan de Carglass agent.
  • Uw verzekeraar betaalt de factuur direct aan Carglass, u hoeft niets voor te schieten. Carglass zal contact opnemen met de maatschappij.
Besluit :
Misschien hebt u een competente autoruithersteller dichtbij huis op het moment dat u hem echt nodig hebt.

Is hij niet erkend? In dat geval is het opletten geblazen. Neem contact op met de dienst schadegevallen van uw verzekeraar en vraag informatie over de financiële gevolgen van uw keuze. Kent hij deze garage? Moet er een franchise betaald worden?

Wat de hersteller betreft, informeer u over een eventuele administratieve samenwerking met uw verzekeraar. Op deze manier neemt u een beslissing met kennis van zaken.

 
 
 
 

Prijs van een voorruit

Van 219€ tot 643€ alles inbegrepen voor een VW Golf .

Of heel wat meer dan de prijs van de dekking Kleine Omnium of zelfs Full Omnium

 

Is de kleine Omnium nuttig?

In 6,90% van de gevallen werd de dekking glasbreuk gebruikt

Dit zijn de cijfers van de Beroepsvereniging van Verzekeringsondernemingen, met een gemiddeld bedrag van 326 € per tussenkomst.