default assurance auto


Voertuigen zonder autoverzekering worden door de Belgische politie vanaf 1 september 2013 aan de ketting gelegd

Intelligente camera's worden langs de wegen geplaatst om de nummerplaten te controleren en de automobilisten in overtreding op te sporen. Hun aantal wordt geschat op 100.000 in België. Een bewijs van de BA autoverzekering moet eveneens bij de technische controle geleverd worden.

Voortaan controleert een scanner van de politie automatisch of uw voertuig al dan niet verzekerd is. Zo kan de politie vanaf september 2013 via de nummerplaat nagaan of uw auto een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid heeft en indien nodig onmiddellijk sanctioneren.

De Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet voorziet een actieplan om de problemen van de verzekering en ook die van de technische controle aan te pakken. Om na te gaan of een bestuurder als dan niet in orde is met de verzekering volstaat een simpele foto van de officiële nummerplaat van het rijdend of stilstaand voertuig.
Die vereenvoudigde controle kwam er dankzij de verbinding van verschillende databanken van de verzekeringsmaatschappijen, DIV, politie en douane.

Welke sanctie volgt voor wie wordt betrapt?
De politie kan uw voertuig blokkeren met een wielklem en een hogere administratieve boete opleggen dan tot nu toe gebruikelijk was.


Bewijs van verzekering voor te leggen aan de technische controle


Daarbij legt de regering ook de verplichting op om bij de technische controle een bewijs van verzekering van het voertuig voor te leggen.
Tenslotte moeten voor de efficiëntie ook voertuigen, die zonder rijbewijs bestuurd mogen worden, zoals elektrische voertuigen, bromfietsen, …, eveneens van een nummerplaat voorzien worden.

Deze maatregelen komen bovenop de controles uitgevoerd door de douane op de betaling van de wegenbelasting voor voertuigen en voorzien zelfs sancties als de betrokkenen niet onmiddellijk de verschuldigde taks vereffent.