default assurance auto


Dekt de BA autoverzekering ook een aanhangwagen?

Soms trek ik met mijn auto een aanhangwagen

Moet ik daarvoor een bijkomende verzekering afsluiten, of dekt mijn BA autoverzekering dit steeds ?

Het is mogelijk dat uw BA autoverzekering ook uw aanhanger dekt. Dat hangt in de eerste plaats af van het gewicht van deze aanhanger. Officieel spreekt men van de maximaal toegelaten massa (MTM), of het totale gewicht van de aanhanger en zijn belading.

auto

Als uw aanhanger maximaal 500 kg weegt, hebt u geen bijkomende verzekering nodig en dekt uw autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid de mogelijke schade die bij derden wordt veroorzaakt. Wel is het aangewezen uw verzekeringsmaatschappij in te lichten dat u een aanhanger gebruikt, zodat zij op de hoogte is van het exacte risico.

Wanneer uw aanhanger meer dan 500 kg weegt, wordt hij als een motorvoertuig aanzien en is er een BA verzekering nodig. Bij een MTM tussen 500 en 750 kg dekken sommige maatschappijen de aanhanger nog steeds onder de BA autoverzekering van uw wagen. Bij andere kan eventueel een uitbreiding van de BA nodig zijn. Informeer daarvoor bij uw verzekeraar om de exacte situatie te kennen.

Let wel: als uw aanhanger meer dan 750 kg weegt, gelden er bijkomende voorwaarden. Dan is een keuring en een inschrijving nodig, en krijgt de aanhanger een Q-nummerplaat. Dat betekent ook dat voor deze aanhanger een aparte BA verzekering moet worden afgesloten en dat voor het trekkende voertuig wellicht een bijpremie betaald zal moeten worden.

Ongeval met een niet-gekoppelde aanhangwagen

Stel dat uw aanhanger ergens los van het voertuig geparkeerd staat en achteruit bolt tegen een andere wagen of een object dat hierdoor schade oploopt.

Ook hier speelt de MTM een rol. Bij een aanhanger tot 750 kg komt meestal de BA autoverzekering van het trekkend voertuig tussen. Onder de 500 kg kan de schade eventueel geregeld worden via de BA Familiale verzekering van de eigenaar van de wagen.

Vanaf 750 kg MTM heeft de aanhanger een eigen inschrijving (en nummerplaat) en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid die de aangerichte schade zal vergoeden.

Is de omniumverzekering hier geldig ?

De omnium autoverzekering dekt in principe enkel de schade aan uw wagen, niet de schade aan de aanhanger, of dat zou specifiek in de voorwaarden moeten zijn opgenomen. Kijk daarvoor uw verzekeringscontract na.

Als u echter een BA autoverzekering met rechtsbijstand of pechbijstand hebt, dan gelden die vaak eveneens voor de aanhanger. Ook hier is het aangewezen de voorwaarden van uw autoverzekeringscontract goed na te kijken.

CTA : Raadpleeg ons dossier BA autoverzekering en kies de gunstigste formule!