default assurance auto


Uw wagen belt automatisch 112 voor u bij een ongeval vanaf 2018

Uw wagen belt automatisch 112 voor u bij een ongeval vanaf 2018

Waarom zo’n systeem?

Volgens rapporteur Olga Sehnalova: “Het e-Call systeem zal bijdragen tot de verkeersveiligheid omdat het de hulpdiensten makkelijker maakt de plaats van het ongeval te bepalen waardoor ze zo sneller de slachtoffers kunnen bereiken. Als publieke dienst zal e-Call gratis zijn voor alle burgers, ongeacht het voertuig dat ze besturen of de prijs ervan. Met de nieuwe configuratie functioneert e-Call enkel als veiligheidstoestel. Het zal illegaal zijn het te gebruiken om de verplaatsingen van een voertuig te volgen of gegevens van de plaatsbepaling, die enkel naar de hulpdiensten mogen verzonden worden, te gebruiken voor ongeoorloofde bedoelingen.”

Wat was e-Call nu ook alweer?

Het "e-Call" systeem vormt bij een ongeval het nummer 112 om automatisch de hulpdiensten te verwittigen, zodat deze sneller op de plaats van het ongeval kunnen geraken en zo meer levens kunnen redden.

Volgens het ondertekende akkoord moeten alle nieuwe personenwagens en lichte bestelwagens ermee vanaf begin 2018 zijn uitgerust.

We merken hierbij op dat reeds heel wat constructeurs vandaag reeds een systeem gelijkaardig aan e-Call aanbieden, maar dat dan werkt via privé-oproepcentra. Daarom voorziet dit akkoord de coëxistentie van de twee systemen (publieke e-Call en e-Call van privédiensten), op voorwaarde dat het noodnummer 112 automatisch beschikbaar is in het geval e-Call uitgevoerd door derden niet functioneert en dat de eigenaar van het voertuig op elk moment kan kiezen voor de publieke e-Call diensten in plaats van de privé.

Deze bepalingen leggen de verplichtingen van de autoconstructeurs vast. Naargelang de specifieke regels, die vanaf juni 2014 in werking treden, moeten de lidstaten de nodige infrastructuur voorzien in de EU om alle e-Calls vanaf 1 oktober 2017 te beheren.

In de nabije toekomst zal e-Call ook uitgebreid worden naar andere voertuigen, zoals bussen, vrachtwagens, enz…