default assurance auto


Lage Emissie Zone in het Brussels Gewest vanaf 2018...

Brussels bant vervuilende wagens vanaf 1 januari 2018

Brussels is niet de eerste Belgische stad om een een lage emissie zone "LEZ" in te voeren, Antwerpen was de eerste.

Vanaf die datum zullen de voertuigen die de Euronorm 1 hebben of tot een lagere categorie behoren niet meer in de hoofdstad mogen rijden. Dit betreft dieselvoertuigen die voor 1997 ingeschreven zijn.

In Brussel de lage-emissiezone geldt ook niet enkel voor de piekmimenten van hoge vervuiling maar wordt permanent (7d/7, 24u/24) en zal in heel het gewest van toepassing zijn (19 gemeenten), goed voor 161 km², tegen 20 km² voor de Antwerpse LEZ. In Brussel bestrijkt het gebied het volledige gewest met 19 gemeenten, uitgezonderd het deel van de grote ring dat over Brussels grondgebied loopt en enkele toegangswegen naar de randparkings (Stalle, Coovi en Kraainem), waar pendelaars kunnen overstappen op openbaar vervoer.

De controle op de LEZ zal niet gebeuren met een vignet, maar met intelligente camera"s die geplaatst zullen worden op toegangswegen van het gewest en in enkele gemeenten. Het gaat om camera's met automatische nummerplaatherkenning , die gekoppeld worden aan de databank van DIV.

Over welke voertuigen gaat het ?

De reglementering heeft betrekking op de volgende voertuigen (ongeacht of ze in België of in het buitenland zijn ingeschreven):

  • personenwagens
  • bestelwagens max.3,5 ton
  • bussen en autocars

De invoering van deze lage-emissiezone zal in fases verlopen :

Vanaf 2018 dieselvoertuigen van EURO 1-norm of voertuigen zonder EURO-norm zijn de enige voertuigen die niet in Brussel mogen rondrijden. Wie de lage-emissiezone toch binnen wil rijden, kan dat maximaal 8 dagen per jaar tegen 35 euro per dag.Opgelet : boetes van 350 .

Wat bedoel toegang + pass ?

Voertuigen die niet voldoen aan de criteria voor toegang tot de LEZ kunnen mits de toekenning van een betalende dagpas toch toelating krijgen om in het Brusselse Gewest te rijden. In dat geval kunnen ze jaarlijks maximaal acht dagen in het Gewest rijden. Eenmaal de acht dagen opgebruikt zijn, moet het voertuig de toegangsregels naleven.

De dagpas zal beschikbaar zijn vanaf de zomer 2018. De praktische modaliteiten (bedrag, enz.) voor het verkrijgen van een dagpas moeten nog worden vastgelegd door de Brusselse wetgever.

Hoe kan ik de Euronorm van mijn voertuig weten als hij niet op het inschrijvingsbewijs staat ?

Als de Euronorm niet op inschrijvinsbewijs van het voertuig staat, wordt uitgegaan van de datum van eerste inschrijving (datum op inschrijvingsbewijs).

Nieuwe wagens hebben in principe de Euro 6 en dus steeds toegang tot de LEZ. Verifieer zeker de Euronorm wanneer je een tweedehandswagen koopt (Controleer het inschrijvingsbewijs van het voertuig) of (naar de datum van eerste inschrijving van het voertuig).

Bespaar tot 350€ op uw verplichte BA autoverzekering

U moet geen expert zijn: alle contracten voor een BA autoverzekering hebben dezelfde wettelijke basis: enkel de prijs en eventuele bijkomende diensten variëren. Vergelijk dus zeker de tarieven om elk jaar tot 300€ te besparen.