Vragenronde
Dekt mijn autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid het professioneel gebruik van mijn wagen ?

Edgar le renard des assurance auto en belgique

Het aantwoord van onze makelaar Jean-Louis Schretter (FSMA 045498)

Antwoord van onze makelaar :

Als u een autoverzekering afsluit, moet aangeven welk gebruik u van uw voertuig gaat maken: privé of professioneel. Zich naar het werk begeven valt onder privé gebruik.

Het gebruik maken van de auto voor een opdracht van uw werkgever wordt echter als professioneel gebruik aanzien. Hetzelfde geldt voor leerkrachten (moraal, godsdienst, LO) die lesgeven in verschillende scholen.

Als het gebruik van de wagen, motor of scooter voor rekening van de werkgever echter occasioneel blijft (voor de meeste verzekeringsmaatschappijen is dit het geval als dit gebruik niet meer dan 2.000 km per jaar bedraagt) is het toch mogelijk een verzekeringspolis BA auto voor strikt privé gebruik af te sluiten.

Dat betekent dan weer niet dat u de verzekeringsmaatschappij niet het exacte gebruik van uw wagen moet meedelen. Het is namelijk de verplichting van de verzekerde het risico precies aan te geven.

Daarentegen zullen handelsvertegenwoordigers of zelfstandigen die een wagen in het kader van hun beroepsactiviteiten gebruiken, alsook personeel van de buitendienst van een bedrijf dat voor professionele doeleinden rijdt, onderworpen zijn aan een hogere premie.

Normaal, zal in het geval van werknemers, de werkgever deze verhoogde premie betalen, aangezien hij geniet van het professioneel gebruik van het voertuig.