Praktijkgids
Ik verander van wagen en bezit een nieuwe nummerplaat van het oude formaat. Wat moet ik doen ?

Image d'illustration

Uw situatie : lijkt uw plaat hierop ?

U hebt nog een nummerplaat van het oude formaat die vervangen moet worden.

De plaat moet vervangen worden als u van voertuig verandert. U moet ze terugsturen naar de dienst schrapping van de DIV, omdat ze niet het goede formaat heeft. Wacht daarvoor echter tot u uw nieuwe platen heeft ontvangen. Bpost bezorgt uw nieuwe Europese plaat en uw nieuw inschrijvingsbewijs tegen betaling van 30 € aan de postbode.

Hoe bekom ik mijn nieuwe nummerplaat van het Europese formaat ?

Nouveau modèle de plaque d'immatriculation Belgique

Dit is het formaat dat u moet hebben om in regel te zijn.

U moet uw autoverzekeringsmaatschappij of makelaar bezoeken. Waarom ? Omdat het voertuig verplicht voor Burgerlijke Aansprakelijkheid Auto moet verzekerd zijn om uw plaat te ontvangen van de DIV (geen autoverzekering, geen plaat).

Demande immatriculation Belgique

Hiervoor ontving u een roze formulier zoals dit : Dit aanvraagformulier werd u toegestuurd door de verkoper/verzekeringsmaatschappij/handelaar/leasemaatschappij/keuringscentrum of de DIV.

Vul het in en geef het aan uw verzekeraar, alleen hij kan uw certificaat bestellen bij het D.I.V. U ontvangt het binnen 24 uur op het adres van uw keuze.

 • Stap 1 : Hoe mijn aanvraag voor inschrijving invullen ?

  Wat reeds is gebeurd :

  • Als de wagen nieuw is : De verkoper-verdeler vulde de vakjes Y en W in door het aanbrengen van 2 vignetten: 765 (dedouanering) en 904 (BTW).
  • Als de wagen tweedehands is : De autokeuring bracht zelfklevend vignet aan met inlichtingen van het voertuig.
  Te doen : vul aan als volgt :
  Plaats op het formulier Actie
  Vak X1, linksboven Vink 1 aan “aanvragen plaat”, aangezien uw oude plaat niet meer geldig is.
  Vak X2 Vink 1 of 2 aan (ofwel nieuwe wagen , ofwel tweedehands).
  Vak X3 Wenst u een normale, speciale of vierkante plaat ?
  Voor meer info, bekijk onze pagina over plaattypes.
  Vak P3 rechtsboven Vink het type brandstof aan.
  De aanvrager van de inschrijving Vul aan, leesbaar, in hoofdletters, één letter per vakje, en volgens de officiële gegevens van het Rijksregister op uw identiteitskaart.
  Vakken X7 en X8 Dateren en ondertekenen.
  Als het op naam van een vennootschap is, geef dan de naam van de verantwoordelijke persoon aan in hoofdletters.
  Vak X9 Geef aan in welke taal u wil communiceren met de administratie.
  Vak X10 voor Bpost Geef aan waar de plaat en het inschrijvingsbewijs moeten worden geleverd. U hebt de keuze : bij u thuis, op uw werk, bij een buur, een familielid, de garage? Vergeet niet dat de afgifte door de postbode enkel gebeurt tegen cash.
  Vak X11 facultatief voor Bpost Gehaast ? Voor 80€ extra, te betalen bij afgifte, worden de platen per express geleverd, ten laatste de dag na de aanvraag op Webdiv (dag +1).
 • Stap 2 : Bezorg deze aanvraag aan uw verzekeraar BA Auto

  Om uw BA autoverzekering aan te passen :

  Check van de noodzakelijke documenten om de BA autoverzekering aan te passen en het nieuwe voertuig in te schrijven :

  • het verzekeringsvoorstel volledig ingevuld en ondertekend
  • copie van de aankoopfactuur of bestelbon (chassisnummer en datum van inbezitstelling van de auto).
  • copie van uw identiteitskaart.
  • copie van uw rijbewijs.
  • de aanvraag tot inschrijving.

  Om uw plaat bij de DIV aan te vragen verstuurt :

  Uw verzekeraar de aanvraag tot inschrijving via de internetapplicatie WedDiv naar de Directie voor Inschrijving van Voertuigen (DIV).

  Dit is een internet applicatie die enkel toegankelijk is voor bepaalde professionals, zoals uw verzekeraar, om voertuigen in te schrijven.

  Enkel uw verzekeraar kan uw voertuig inschrijven en dus een plaat aanvragen, omdat alleen hij kan staven dat uw voertuig is verzekerd. Gebruik maken van WebDiv is verplicht sinds 2014. De DIV levert geen nummerplaten meer af, een bezoek is dus niet nodig.

 • Stap 3 : Bpost levert mijn nummerplaat + inschrijvingsbewijs
  Bpost livraison

  Bpost staat in voor de levering van uw nieuwe plaat binnen de 24 uur na de aanvraag, tegen betaling van 30 € cash aan de postbode.

  Als de levering mislukt, kan u uw nummerplaat en het inschrijvingsbewijs de volgende dag afhalen op het postkantoor dat op het bericht vermeld staat. Enkel Bpost kan uw nieuwe plaat afleveren.

  De DIV overhandigt zelf geen platen meer. U hoeft er dus niet meer naartoe. De postbode bezorgt snel uw plaat, waar u het wenst.

  Certificat voiture
  Deel dat in uw auto moet worden geplaatst.
  Certificat domicile
  Deel om thuis te houden.
 • Stap 4 : Hoe mijn oude nummerplaat terugsturen ?

  Uw oude plaat moet geschrapt en teruggestuurd worden naar de DIV, zo niet moet u dubbele autobelasting betalen.

  Nadat u de platen op uw wagen hebt gewisseld, begeeft u zich naar een Bpost kantoor in de buurt. Aan het loket geeft u uw platen af en krijgt u een bericht van schrapping dat 9,75 € kost. Bpost bezorgt dan officieel uw plaat bij de DIV en geeft u een bericht van schrapping (bewijs) dat u moet bijhouden.

  U kan de plaat ook zelf in de brievenbus (gratis) bij de DIV-antenne steken. Het bericht van schrapping wordt enkele dagen later opgestuurd, maar de DIV registreert als datum de dag waarop u uw plaat afgaf.

  NIET DOEN : Zeker de plaat niet gewoon in een postbus steken. Er bestaat een risico op diefstal. Als het een oude plaat voorzien van zijn sticker is, zou die bij de DIV moeten aankomen maar zonder zekerheid. Als het reeds een Europese plaat is, zal ze niet geschrapt worden en teruggestuurd worden op uw kosten!

  Ga dus naar het Bpost kantoor en betaal 9,75 €, of naar de DIV als die dichtbij is en steek uw plaat daar in de bus in het gebouw.