Vragenronde
Wat is een bijstandverzekering bovenop mijn autoverzekeringscontract ?

Edgar le renard des assurances auto

Het aantwoord van onze makelaar Jean-Louis Schretter (FSMA 045498)

Antwoord van onze makelaar :

Het gaat om een complementaire verzekering bovenop de verplichte autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid die tussenkomt bij een panne of een ongeval waarbij uw voertuig geïmmobiliseerd is.

1- De bijstandverzekering kan de kosten van verschillende tussenkomsten (afhankelijk van de formule) garanderen bij immobilisatie van het voertuig :

  • Depannage van het voertuig (op de plaats van de panne of het ongeval),
  • Takeling van het voertuig tot de dichtstbijzijnde garage,
  • Ter beschikking stellen van een vervangwagen voor de duur van de herstelling, in sommige gevallen wordt dit voertuig gebracht en weer opgehaald.

2- Deze bijstand kan enkel in België geldig zijn, of in België en het buitenland. Kijk dus best na welke formules de verzekeringsmaatschappijen aanbieden.

Enkele belangrijke opmerkingen

  • De herstelkosten en de mogelijke wisselstukken zijn nooit gedekt door de bijstandverzekering.
  • Sommige verzekeringsmaatschappijen komen niet tussen bij een problemen op minder dan 10 km van uw woonplaats, wat niet interessant is aangezien de meeste pannes (batterij, lekke band, …) thuis plaatsvinden.
  • Wagens ouder dan 10 jaar worden soms geweigerd.
  • Vaak besteden de verzekeringsmaatschappijen de dienstverlening voor bijstand en depannage uit aan gespecialiseerde ondernemingen, zoals Europ Assistance, Mondial Assistance, Touring Assistance, Interpartners Assistance, …

Hoeveel kost een aanvullende bijstandverzekering aan uw autoverzekering ?

Bijstand of depannage voor uw wagen kost gemiddeld tussen 70€ en 190€ per jaar afhankelijk van de formules.

Vergelijk de aanbieding van de autoverzekeringen en controleer of de bijstand/depannage in de basisformule is inbegrepen. Als dat het geval is, wordt het meestal in de benaming van de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid vermeld: BA+ …

De tip van onze expert : "Om vergoed te worden door de maatschappij autoverzekering BA, moet u hen direct aanspreken en niet de onderaannemer. Toch is er een uitzondering, nl. als er gewonden zijn, iemand in coma ligt, of bij overmacht, … Deze maatschappij zal de depanneur die is tussen gekomen betalen, zelfs al heeft u niet zelf direct uw verzekeraar auto burgerlijke aansprakelijkheid gecontacteerd voor uw bijstand. Voor de herstellingen daarentegen hebt u de vrije keuze. Maar er bestaat ook een lijst van door de maatschappijen erkende koetswerkherstellers."


Ook deze vragen kunnen u interesseren...