Vragenronde
Heb ik recht op een vervangwagen na een ongeval ?

Edgar le renard des assurance auto en belgique

Het aantwoord van onze makelaar Jean-Louis Schretter (FSMA 045498)

Antwoord van onze makelaar :

Aangezien de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid wettelijk verplicht is, is ook het recht op een vervangwagen gereglementeerd, en dit op een wijze om een minimum service aan alle verzekerden te garanderen. Dat betekent dat de verzekeraar een grotere bescherming kan voorzien.

Uw autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid dekt het gebruik van de vervangwagen wanneer uw eigen wagen tijdelijk buiten gebruik is gedurende maximum 30 dagen (telt vanaf de dag waarop uw auto onbruikbaar werd). Deze auto moet aan een derde toebehoren en hetzelfde gebruik hebben: zo is het verboden uw wagen door een bestelwagen te vervangen.

Opgepast kijk goed na of :

  • de wagen wettelijk in orde is (technische controle, groene kaart, inschrijving, …)
  • als de wagen van de garage is, die ook op zijn minst voor de burgerlijke aansprakelijkheid is gedekt.

Als dat zo is, en u veroorzaakt een ongeval, dan kan u beroep doen op deze verzekering. Als dat niet het geval is, kan u genieten van de dekking voor de vervangwagen van uw eigen BA.

  • de wagen al dan niet gedekt is door een omnium, en wat het bedrag is van de vrijstelling die misschien hoog kan oplopen en voor uw rekening is als u zelf een ongeval veroorzaakt.

Een tip van onze expert :

Alles hangt af van het autoverzekeringscontract. Sommige carrossiers regelen zelf een vervangwagen als commerciële geste. Let wel op, want het gaat om een uitleencontract met de verplichting de wagen in onberispelijke staat terug te geven.