Vragenronde
Waarom een aanvullende bestuurdersautoverzekering afsluiten ?

Edgar le renard des assurances auto en belgique

Het aantwoord van onze makelaar Jean-Louis Schretter (FSMA 045498)

Antwoord van onze makelaar :

Omdat de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid uw kosten niet vergoedt van hospitalisatie, medicatie, gedeeltelijke of gehele handicap, overlijden, … ten gevolge van een ongeval waarvoor u verantwoordelijk werd verklaard en waarin u verwondingen opliep.

De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid en omnium verzekering dekken niet de blessures van de bestuurder bij een ongeval.

De passagiers daarentegen zijn wel gedekt door de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid van de bestuurder of diegene die het ongeval heeft veroorzaakt.

De bestuurdersautoverzekering dekt

  • De medische en hospitalisatiekosten ten gevolge van een verkeersongeval (in recht of in fout);
  • Bij invaliditeit van de bestuurder wordt hem een kapitaal uitbetaald;
  • Bij overlijden van de bestuurder wordt zijn familie een kapitaal uitbetaald;
  • Bij werkonbekwaamheid van de bestuurder, kan het professioneel inkomensverlies in sommige gevallen geheel of gedeeltelijk door de verzekering gedekt worden.

Opgelet : elke verzekeringsmaatschappij is vrij te bepalen wat gedekt is, alsook de prijs.

Het is dus steeds aangewezen te vergelijken en na te gaan of de dekking bestuurdersverzekering inbegrepen is in uw autoverzekering.

Een bedenking van onze expert :

“De bestuurdersverzekering is zeer nuttig, zelfs in een situatie van een ongeval waarbij de geblesseerde bestuurder in zijn recht is, en waarbij de maatschappij van de tegenpartij de hospitalisatiekosten moet vergoeden. Waarom ? Omdat bij een ernstig ongeval met gewonden de politie ter plaatse komt en een geheim verhoor en strafonderzoek start. Dat gebeurt door de politie en de partijen hebben er geen toegang toe, zolang het parket niet besluit tot vervolging. Ik ben gehospitaliseerd, en de maatschappij van de tegenpartij zegt dat ze niet tussenkomt zolang ze het strafdossier niet heeft. Deze situatie kan meer dan een jaar aanslepen… In tussentijd zijn, dankzij mijn bestuurdersverzekering, mijn medische kosten vergoed, in afwachting van de schadeloosstelling door de derde in fout.”