Vragenronde
Wat is mijn autoverzekeringscontract het verschil tussen een regelmatige bestuurder en een occasionele bestuurder ?

Edgar le renard des assurance auto en belgique

Het aantwoord van onze makelaar Jean-Louis Schretter (FSMA 045498)

Antwoord van onze makelaar :

Het niet altijd eenvoudig te weten waar de grens ligt tussen een regelmatige bestuurder en een occasionele bestuurder.

De regelmatige bestuurder is diegene die de wagen het meest bestuurt. Het is op basis van het profiel van deze bestuurder dat de autoverzekeringspremie door de autoverzekeringsmaatschappij wordt berekend.

De occasionele bestuurder is diegene die de auto af en toe gebruikt en vooral op onregelmatige basis.

Als bijvoorbeeld uw dochter elke zaterdag de auto gebruikt, wordt ze niet meer beschouwd als occasionele bestuurder, maar als regelmatige bestuurder.

Ze moet dus als tweede regelmatige bestuurder bij de verzekeraar worden aangegeven. Anders bestaat het risico dat de autoverzekeringsmaatschappij zich na een ongeval tegen u keert om het bedrag terug te vorderen dat ze heeft uitgekeerd om de tegenpartij schadeloos te stellen!

In ons voorbeeld, heeft het aangegeven van uw dochter, een jonge bestuurster, als tweede bestuurder, een negatieve impact voor u op de hoogte van uw premie (het bedrag zal stijgen!). Als ze echter later een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid op haar naam afsluit, zal ze zeker kunnen genieten van een gunstiger autoverzekeringstarief, aangezien ze bewezen ervaring kan voorleggen aan de autoverzekeraars.