Vragenronde
Is een betaalbare autoverzekering voor jonge bestuurders mogelijk ?

Edgar le renard des assurance auto en belgique

Het aantwoord van onze makelaar Jean-Louis Schretter (FSMA 045498)

Antwoord van onze makelaar :

Een jonge bestuurder is iemand die nog geen 26 jaar is.

De autoverzekering voor jonge bestuurders is vaak heel erg duur, omdat het verzekerde risico hoger is. De statistieken tonen aan dat jonge bestuurders meer ongevallen veroorzaken. Jonge mannen tussen 18 en 19 jaar veroorzaken 3 keer meer ongevallen dan het gemiddelde, zij van 20 tot 22 jaar 2 keer meer dan het gemiddelde. De jonge vrouwen zijn daarentegen voorzichtiger.

Onze makelaar licht toe :

Om een betaalbare autoverzekering voor jonge bestuurders te vinden is het aangeraden :

  • Een tweedehandswagen te kiezen die toelaat de kosten van de autoverzekering te beperken: de formule autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (de goedkoopste) volstaat. Doe ervaring op met een goedkope auto.
  • Een niet te krachtige wagen (max. 65-70 kW) te kiezen. Tot 1.400cc voor benzine en 1.600cc voor diesel, omdat het bedrag van de autoverzekeringspremie onder andere in verhouding staat tot de kracht van de motor.

Vele jongeren kiezen voor deze piste en kopen tweedehandswagens, zoals een Renault Twingo of Clio, Peugeot 206 of 207, VW Polo, ....

Is de auto verzekeren op naam van de ouders een oplossing ?

Het voertuig van een jonge bestuurder verzekeren op naam van de ouders is illegaal. Dat staat gelijk met het afleggen van een valse verklaring aan de autoverzekering. Er werd dan verklaard dat de gebruikelijke bestuurder de ouder is en de occasionele bestuurder de jongere.

Bij een ongeval zal de verzekeraar nagaan wie de gebruikelijke bestuurder van de wagen is. En als er een valse verklaring blijkt, kan de maatschappij zich tot de verzekerde wenden om 1/3 van de betaalde kosten terug te vorderen na een ongeval. (NB: het volstaat voor de verzekeringsmaatschappij te bewijzen dat de jongere de auto regelmatig gebruikt om hem te schrappen uit de toestand van occasionele bestuurder).

Bij een ernstig ongeval met zware financiële gevolgen zal de maatschappij niet aarzelen om een expert in te schakelen voor een buurtonderzoek.

Sommige maatschappijen zoals de Federale Verzekeringen, Ethias, … verwelkomen wel jonge bestuurders, al dan niet onder bepaalde voorwaarden, door te kiezen voor een andere politiek dan enkel een verhoging van de premie. Het loont zeker de moeite zich te informeren en te vergelijken.