Vragenronde
Wat is het gelijkvormigheidsattest ?

Edgar le renard des assurance auto en belgique

Het aantwoord van onze makelaar Jean-Louis Schretter (FSMA 045498)

Antwoord van onze makelaar :

Elk type voertuig vervaardigd of ingevoerd in België werd gehomologeerd door de Federale Overheidsdienst voor Mobiliteit en Vervoer in een Proces-verbaal van Goedkeuring (PVG).

Het Belgische gelijkvormigheidsattest bevestigt dat het voertuig overeenstemt met de inschrijving van het PVG. Het gelijkvormigheidsattest werd u geleverd door de constructeur of de officiële vertegenwoordiger bij de aankoop van uw voertuig. Daarom verschilt de vorm en de kleur naargelang het merk van het wagen. Het volgt altijd het voertuig, en niet de eigenaar…

Sinds januari 1999 is het Gelijkvormigheidsattest echter verplicht vervangen door het Europese Gelijkvormigheidsattest (COC).

Dit document vermeldt onder andere de eigenschappen van het voertuig, en is dus een beetje de “identiteitskaart” van de wagen.

Het attest geeft ook de CO2-waarde van de wagen aan. Een vermelding die belangrijk is, aangezien ze als basis dient voor de taxatie. Een wagen aankopen brengt nog andere kosten met zich mee, het is dus beter vooraf alle kosten goed in te schatten … en zich goed te informeren.