Vragenronde
Wat is de groene kaart van de autoverzekeringsmaatschappij ?

Edgar le renard des assurances auto en Belgique

Het aantwoord van onze makelaar Jean-Louis Schretter (FSMA 045498)

Antwoord van onze makelaar :

Het bewijs dat u verzekerd bent voor de verplichte BA auto :

De groene kaart, ook “verzekeringskaart” genoemd, is een onmisbaar document aan boord van het voertuig dat bevestigt dat het verzekerd is. Het levert het bewijs dat de wagen voor de wettelijke verplichte burgerlijke aansprakelijkheid is verzekerd.

Het doel van deze kaart is, enerzijds, het internationale verkeer te vereenvoudigen, en anderzijds er op toe te zien dat alle slachtoffers van een verkeersongeval veroorzaakt door een voertuig ingeschreven in de Europese Unie worden vergoed conform aan het land dat werd doorkruist.

De verzekeringskaart vermeldt

  • de verzekeringsmaatschappij waarbij het voertuig is verzekerd,
  • de landen waar de autoverzekering geldig is,
  • de periode waarin het voertuig is verzekerd.

Bij een politiecontrole zal ze u worden gevraagd. En als u de verzekeringskaart niet kan voorleggen, riskeert u een boete of zelfs een inbeslagname van het voertuig.

Bij een ongeval hebt u de groene kaart nodig om de ongevalsaangifte in te vullen.

Op deze groene kaart is de periode van dekking door de verzekering vermeld. Het is mogelijk dat deze periode overschreden is als op zoek bent naar een nieuwe verzekeraar, of als u wacht op uw nieuwe groene kaart. Vrees echter niets bij een ongeval of controle, want uw kaart blijft nog 15 dagen geldig na de aangegeven vervaldatum.