Vragenronde
Wat is de kilometerverzekering ?

Edgar de autoverzekering vos in België

Het aantwoord van onze makelaar Jean-Louis Schretter (FSMA 045498)

Antwoord van onze makelaar :

Het gaat om een verplichte BA autoverzekering, die in een wet werd gegoten, maar waarvan de prijs op een originele manier werd berekend.

Hoe minder kilometers u met uw wagen aflegt, hoe minder u betaalt voor uw autoverzekering. Het is simpel en logisch : de premie hangt af van het opgelopen risico voor een ongeval.

Hoe minder u rijdt, hoe minder 'kans' u heeft om een ongeval te veroorzaken.

Sommige maatschappijen stellen daarom een kilometerverzekering voor. Het tarief varieert afhankelijk van het aantal afgelegde kilometers en wordt eens per jaar vastgesteld.

Ce type de contrat d'assurance auto semble devenir une option intéressante pour les conducteurs qui roulent moins de 15.000 kilomètres par an.

Dit typecontract lijkt een interessante optie voor de bestuurder die minder dan 15.000 km per jaar afleggen. Alle formules van autoverzekeringen burgerlijke aansprakelijkheid, mini-omnium en omnium zijn ook beschikbaar in de vorm van een kilometerverzekering. Enkel de tarifering wijzigt en staat in verhouding tot uw aantal kilometers.

Wat gebeurt er als minder kilometers aflegt dan voorzien ?

Het verschil wordt terugbetaald door uw kilometerverzekering, onder andere bij Belfius Direct Verzekeringen.

Wat gebeurt er als meer kilometers aflegt dan voorzien ?

Uw verzekeraar vraagt een supplement, dat echter niet het bedrag mag overschrijden dat in uw contract vermeld staat.

Opgepast: na een ongeval wordt uw kilometerstand gecontroleerd, soms ook sporadisch.

Als u weinig kilometers aflegt, kan uw maatschappij een aanlokkelijke kilometerverzekering aanbieden, maar ook dan blijft het aangewezen om eerst te vergelijken alvorens een beslissing te nemen.