Vragenronde
Wat is het verschil tussen een kleine en een grote omnium bij autoverzekering ?

Edgar le renard des assurance auto en belgique

Het aantwoord van onze makelaar Jean-Louis Schretter (FSMA 045498)

Antwoord van onze makelaar :

In het algemeen bieden de verzekeraars 2 types contracten autoverzekering aan: een “Mini Omnium” en een “Volledige Omnium”.

- De “Mini Omnium" (ook multirisk, gedeeltelijke casco, gedeeltelijke omnium of kleine omnium genoemd) voorziet dat de maatschappij de schade aan het voertuig dekt ten gevolge van natuurkrachten, dus niet ten gevolge van een ongeval met een andere automobilist: brand (explosie, elektriciteitsrisico), diefstal, glasbreuk door een steentje, contact met dieren of natuurkrachten (overstroming, aardbeving, storm, …).

- De “Volledige Omnium” (ook Full Omnium of grote omnium genoemd) vult de garanties van de mini omnium van uw autoverzekering aan met alle schade aan uw voertuig ten gevolge van een ongeval met een andere automobilist, of ten gevolge van uw handelen (in recht of in fout) en door vandalisme. Deze dekking vergoedt de voorziene herstellingen aan uw wagen.

Commentaar van onze makelaar :

1 - Voorheen was het mogelijk in het kader van een autoverzekering de verschillende elementen van de mini-omnium ‘à la carte’ af te sluiten: ofwel diefstal, brand, met of zonder glasbreuk, … maar dat leidde tot discussies tussen de verzekerde en de verzekeraar of de feiten die de schade veroorzaakten in de dekking van de autoverzekering zaten. Het gebeurt immers vaak dat meerdere elementen van de mini-omnium dekking in het spel komen: een aanvaring met een hert kan een gebroken ruit veroorzaken, een diefstal in de auto kan gepaard gaan met een verbrijzelde ruit, …

Vandaag bestaat die keuze niet meer, aangezien de autoverzekering al deze zaken dekt om onnodige kosten en tijdverlies te vermijden. De mini-omnium omvat een garantiepakket.

2 - Wat de door een dier veroorzaakte schade betreft: de impact van herten, duiven en eenden is gedekt. Als dat u overkomt, is het aangeraden foto’s van de impact of bloedsporen van het dier te maken, en indien mogelijk ook een staal van het vel of de pluimen van het dier mee te nemen. Aangezien de verzekerde normaal geen franchise krijgt aangerekend, is het beter sporen van de impact die het ongeval bewijzen te bezitten, om elke verdachtmaking van fraude van de maatschappij te kunnen weerleggen.

Vroeger dekten sommige verzekeraars enkel wilde dieren. We raden u aan goed de lijst met garanties na te kijken in de algemene voorwaarden van uw autoverzekering. Er zijn verschillen tussen de ene en de andere maatschappij. Een belangrijke vraag die u zich steeds moet stellen bij een verzekering is: “Zijn er uitsluitingen?”

3 - Schade veroorzaakt door “natuurkrachten” : een storm die een boom doet omvallen op uw auto, hagel die het koetswerk beschadigt, …

De definitie van bijvoorbeeld “storm” varieert hier al eens naargelang de autoverzekeraar.

Zelfs al voorzien alle autoverzekeringen de dekking mini-omnium met dezelfde elementen, toch blijven er verschillen bestaan tussen de maatschappijen. Blijf dus oplettend en vergelijk. En herlees na een schadegeval goed het contract.