Vragenronde
Waarom zakt de prijs van de omnium verzekering niet volgens de waarde van mijn wagen ?

Edgar le renard des assurance auto en belgique

Het aantwoord van onze makelaar Jean-Louis Schretter (FSMA 045498)

Antwoord van onze makelaar :

Simpel omdat de tarieven worden berekend in functie van de gemiddelde waarde van de wagen gedurende de eerste jaren. Maar ook omdat de meeste ongevallen niet leiden tot totaalschade van het voertuig, maar tot een herstelling waarvan de kost voor de verzekeringsmaatschappij dezelfde blijft, of het voertuig nieuw of oud is.

De schadevergoeding betaald door de autoverzekeringsmaatschappij hangt slechts in beperkte mate af van de leeftijd van uw voertuig.

Wel vermindert de waarde van uw wagen elk jaar in de ogen van uw autoverzekeringsmaatschappij. In de meeste gevallen verliest uw wagen jaarlijks 12% van zijn waarde, ofwel vanaf het eerste jaar, ofwel een beetje later, vanaf het 2de jaar, of zelfs het 3de jaar.

Een autoverzekeraar vergoedt niet de herstelkosten aan een voertuig als die hoger uitvallen dan de waarde van het voertuig. In dat geval ontvangt u een vergoeding.

Dat zegt onze expert :

Negen keer op tien vergoedt een omnium autoverzekering de herstelkosten aan het voertuig in het kader van gedeeltelijke schade. Een perte totale verklaarde wagen (totaalverlies) blijft een uitzondering.

De tussenkomst van de omnium autoverzekering is aangewezen in verschillende situaties :

  1. Ik koop een wagen op krediet. De omnium autoverzekering laat toe mijn patrimonium te beschermen.
  2. Ik werd ernstig gekwetst in een verkeersongeval: ik zal worden vergoed zonder het einde van de juridische procedure te moeten afwachten.
  3. Ik had een ongeval in het buitenland, zelfs in Europa, ik was in mijn recht of in fout, steeds zal ik sneller vergoed worden dankzij mijn omnium autoverzekering.
  4. Ik had een ongeval met een derde die niet was verzekerd, ook daar win ik weer tijd en zal ik sneller vergoed worden dankzij mijn omnium autoverzekering.
  5. Als ik vergoed word door de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor de herstelkosten, is dat op basis van de reële waarde van mijn voertuig. Dit in tegenstelling tot de omnium autoverzekering die vergoedt op basis van de conventionele waarde van mijn wagen en dus voordeliger zal uitvallen aangezien de uitgekeerde schadevergoeding hoger zal uitvallen.