Vragenronde
Hoe wordt de autoverzekeringspremie berekend ?

Edgar le renard des assurance auto en belgique

Het aantwoord van onze makelaar Jean-Louis Schretter (FSMA 045498)

Antwoord van onze makelaar :

Om de prijs van uw autoverzekering te berekenen, houden de autoverzekeringsmaatschappijen rekening met verschillende elementen m.b.t. de bestuurder, het voertuig en de woonplaats.

  1. De leeftijd van de bestuurder beïnvloedt de prijs. Jonge en oudere bestuurders (senioren) kijken aan tegen hogere autoverzekeringspremies. Voor jonge bestuurders kan het volgen van defensieve rijcursus een positief effect hebben. Een prijsonderscheid van de autoverzekeringspremie o.b.v. het geslacht van de bestuurder is wettelijk verboden.
  2. Het tarief zal hoger zijn voor een bestuurder die in de stad woont, vergeleken met het platteland.
  3. Het gebruik van het voertuig (privé of professioneel gebruik, weinig kilometers, pendelaar, …) beïnvloedt ook de berekening van de premie.
  4. De ervaring van de bestuurder en zijn positie op de bonus-malus-schaal. Iedere verzekeraar moet een attest afleveren met het aantal ongevallen waarin de bestuurder de laatste 5 jaar was betrokken.
  5. Is de wagen een krachtig model of niet? Gaat het om een sportwagen? Snelle wagens worden geacht meer kans op een ongeval te hebben, waardoor de premie voor het te dekken risico dus hoger zal zijn.

Vele elementen worden in overweging genomen bij de berekening van de autoverzekeringspremie, maar ook elke autoverzekeringsmaatschappij heeft zijn eigen methode om de risico’s te bepalen. Daarom is het aangewezen de prijzen van elke aanbod te vergelijken.