Vragenronde
Met hoeveel euro stijgt mijn autoverzekeringspremie voor één graad bonus-malus meer ?

Edgar le renard des assurance auto en belgique

Het aantwoord van onze makelaar Jean-Louis Schretter (FSMA 045498)

Antwoord van onze makelaar :

De autoverzekeringspremie is variabel. U betaalt niet altijd dezelfde prijs voor uw verzekering. De bonus-malus zal een invloed hebben op uw premie. Hoe werkt dit.

De premie voor een autoverzekering is niet goedkoop. Daarom willen verzekeraars graag goede bestuurders zonder ongevallen belonen. Bestuurders die ongevallen veroorzaken zullen meer moeten betalen dan bestuurders die geen ongevallen veroorzaken. Dit principe heet bonus-malus.

Hoe functioneert het bonus-malus systeem ?

Tot 1 januari 2004 :

Alle verzekeraars gebruikten hetzelfde bonus-malus systeem voor de autoverzekeraars.

  • De goede bestuurders die geen ongevallen in fout veroorzaakten betaalden slechts 54% van de premie. En elk jaar daalden ze één punt op de bonus-malus-schaal.
  • De minder goede bestuurders die ongevallen in fout veroorzaakten konden een tot tweemaal hogere premie hebben. Elk jaar maakte de verzekeraar een totaal van de ongevallen waarvoor de bestuurder verantwoordelijk was. Elk ongeval in fout deed de bestuurder 5 punten stijgen op de bonus-malus-schaal.
De Bonus-Malus schaal
Bonus-Malus % van de autopremie betaald door de bestuurder
0 54%
1 54%
5 63%
8 73%
9 77%
10 81%
11 85%
12 90%
13 95%
14 100%
15 105%
18 123%
19 130%
20 140%
21 160%
22 200%
Alle nieuwe bestuurders begonnen met een bonus-malus 11 en betaalden dus 85% van de premie.

Na 1 januari 2004 :

Iedere verzekeraar kan zijn eigen systeem kiezen. Ofwel gebruikte hij nog steeds het bonus-malus-systeem, ofwel koos hij voor nieuwe regels.

Vandaag is het vrijwel onmogelijk een klare kijk te hebben op alle gebruikte systemen van de autoverzekeringsmaatschappijen. Ze zijn allemaal verschillend.

Een goede raad :

Vergelijk goed de verschillende maatschappijen alvorens uw keuze te maken! Bekijk de impact van een ongeval op uw premie. Er bestaan grote verschillen.

Een vraag voor onze expert:
Waarom mocht elke verzekeraar zijn eigen systeem opstellen ?

Na 2004 was de Europese Unie van mening dat het bonus-malus-systeem gelijkstond met een systeem van prijsafspraken en dus inging tegen het principe van vrije concurrentie. België heeft hierop gereageerd zonder de uitspraak van het hof af te wachten: elke maatschappij heeft voortaan zijn eigen berekeningswijze.