De Vlaamse autobelasting werd in 2016 hervormd en 'vergroend'. De bedoeling is de aankoop van schonere wagens en het gebruik van alternatieve brandstoffen te stimuleren, en de keuze voor diesels te ontmoedigen. Alleen is de berekeningswijze niet zo duidelijk. Wij helpen u door de bomen het groene bos te zien, want net zoals een juiste keuze u enkele honderden euro's zal besparen, kan een foute aankoop u een pak extra belastingen kosten.
Bij de aankoop van een nieuwe of een tweedehandswagen is men de overheid een eenmalige Belasting op Inverkeerstelling
(BIV) verschuldigd, evenals een jaarlijkse Verkeersbelasting, die dus elk jaar opnieuw moet worden betaald zolang u met dit voertuig rijdt.
Verder bekijken we hier enkel de situatie voor privéwagens
in Vlaanderen :
|
|
Elektrische
/ Aardgas / Hybride (< 50 g/CO2)
|
Geen BIV en evenmin verkeersbelasting
tot 31.12.2020
Enkel geldig in Vlaanderen
|
|
|
ONTHOUD:
1. Het meeste voordeel doe je met 'groene' wagens (elektrisch, plug-in hybride, CNG, waterstof) die een vrijstelling van BIV en verkeersbelasting genieten.
2. Voor benzinewagens is de verkeersbelasting en de BIV beduidend lager dan voor diesels.
3. Oudere tweedehandswagens worden minder
belast dan nieuwe of heel recente auto's.
|
De autobelasting voor privéwagens is een regionale materie, zodat de regels verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Voor eenzelfde auto kan u dus een andere heffing ondergaan naargelang uw woonplaats. Voor leasingswagens gelden daarentegen in het hele land dezelfde regels. Tja, dit is België
Belasting op Inverkeerstelling (BIV).
U betaalt deze eenmalige belasting als u een auto op uw naam in België inschrijft. De BIV geldt zowel voor nieuwe als voor tweedehandsauto's.
- Indien u gedomicilieerd ben in Vlaanderen, dan wordt de BIV berekend op basis van de leeftijd en een aantal milieukenmerken van uw auto, zoals CO2-uitstoot, du uitstoot van fijn stof, het brandstoftype en euronormen.
Raadpleeg hier de tarieven
voor uw BIV-bedrag
De belasting op inverkeerstelling (BIV) wordt voor alle privéwagens berekend volgens een formule die rekening houdt met de milieukenmerken van het voertuig, waaronder de CO2-uitstoot, de uitstoot van fijn stof, het brandstoftype, de Euronorm en de aanwezigheid van een roetfilter voor diesels. Ook houdt men rekening met de leeftijd van het voertuig (volgens datum eerste inschrijving).
FORMULE BIV = (((CO2 * f + x) /246)6 * 4500 + c) * LC
De parameters worden als volgt gedefinieerd:
CO2 = de CO2-uitstoot van het wegvoertuig, gemeten tijdens de homologatie ervan volgens de geldende Europese regelgeving
f 0,88 voor wegvoertuigen die aangedreven worden door lpg 0,93 voor wegvoertuigen die aangedreven worden door aardgas 0,744 voor wegvoertuigen die aangedreven worden door zowel aardgas als benzine, als ze als benzinewagen gehomologeerd zijn
1 voor andere wegvoertuigen;
x = CO2-correctie in functie van de technologische evolutie; x is gelijk aan 0 g CO2/km en wordt jaarlijks verhoogd met 4,5 g CO2/km vanaf het jaar 2013;
c = constante (luchtcomponent) in functie van de Euronorm en de brandstofsoort van het wegvoertuig, vermeld in een tabel.
LC = degressieve leeftijdscorrectie in functie van de ouderdom van het wegvoertuig, vermeld in een tabel. |