Vragenronde
Wat is de “joker” bij de autoverzekering ?

Edgar le renard des assurance auto en belgique

Het aantwoord van onze makelaar Jean-Louis Schretter (FSMA 045498)

Antwoord van onze makelaar :

De joker autoverzekering werd door sommige verzekeraars ingevoerd om goede bestuurders te belonen. Bij een ongeval in fout verhoogt de autoverzekeringspremie niet, dankzij deze joker.

De voorwaarden om de joker te behalen of te verliezen variëren van de ene maatschappij tot de andere. En de regels veranderen veelvuldig: het is aangewezen zich goed te informeren bij uw autoverzekeringsmaatschappij om te weten of de joker autoverzekering nog geldt en onder welke condities.

Dit zegt onze expert erover :

Enkele voorbeelden waarin een joker wordt toegekend :

Bij AG gaat het om de “bonus-malus voor het leven”: de uitstekende bestuurders, die gedurende 14 jaar geen enkel schadegeval aan hun verzekeraar hebben aangegeven, genieten van een lagere premie, zelfs na een schadegeval(len).

Bij ING is dat “een bescherming van de premie na een schadegeval”.

Bij Touring Verzekeringen is de “Safe Driver Bonus”…

Deze stellingname van de autoverzekeringsmaatschappijen om hun klanten een “joker” aan te bieden, geeft de klanten comfort en is een uitgelezen middel voor klantenbinding.

Het is bovendien ook geschikt om de gemoederen van de bestuurders na een ongeval niet te verhitten. Men wil immers zoveel mogelijk een verhoging van de bonus-malus vermijden, waardoor er vaak onderlinge regelingen getroffen waarbij een derde van de situatie zou kunnen profiteren door buitensporige bedragen te vragen. Met de joker is dat niet nodig.